EFRO - Manufacturing Excellence
EFRO - Manufacturing Excellence
Om concurrentieel te kunnen blijven, streven productiebedrijven binnen de maakindustrie Manufacturing Excellence (ME) na door continu te verbeteren op het vlak van product kwaliteit, kost, leverbetrouwbaarheid en duurzaamheid en door gepast in te spelen op (mogelijks) veranderende omstandigheden. Bedrijven zijn daarom op zoek naar manieren om niet enkel gepast te kunnen reageren op allerhande verstoringen (vb. stijgende productvariatie, problemen met componentlevering), maar vooral ook te kunnen anticiperen erop. De Industrie 4.0 toolbox onderging het laatste decennium een heel sterke evolutie en bevat heel veel technologische mogelijkheden (vb. XR, AI, IIoT) om dergelijke productie innovaties mogelijk te maken.
Main section
Quick facts
/
Timing: 01/01/2024 - 31/10/2026
/
Funding: EFRO
Manufacturing Excellence 4.0: Continu verbeteren van kwaliteit, kosten, leverbetrouwbaarheid en duurzaamheid.
Manufacturing Excellence 4.0 (ME4.0) focust op de optimale combinatie van verbeteren ondersteund door technologie, maar er bestaat geen standaard aanpak of geen one-size-fits-all oplossing om dit effectief en op grotere schaal uit te rollen, al zeker niet bij KMO’s. De belangrijkste redenen zijn:
- (1) een te laag digitaal maturiteitsniveau;
- (2) beperkte expertise op vlak van procesverbetering;
- (3) te weinig inzicht op de mogelijke bedrijfsspecifieke impact;
- (4) enkel geïsoleerde acties en geen ME totaalbeeld;
- (5) de impact van geavanceerde technologieën en methodes op ME zijn onvoldoende gekend.
Dit project wil hieraan tegemoet komen door een combinatie van een mobiele en een labo infrastructuur uit te werken die (1) de expertise en de technologie on-site bij de bedrijven kan demonstreren en die (2) industrieel onderzoek kan faciliteren en valideren op bedrijfsspecifieke cases. Deze onderzoeksinfrastructuur dient als voedingsbodem voor de gelijknamige onderzoekswerf ME4.0 waarbinnen de projectpartners het industrieel onderzoek verder zullen opschalen met het (West-)Vlaamse ecosysteem van productie- en technologiebedrijven.
Bottom section
We zorgen voor innovatieve infrastructuur om continue verbetering in de maakindustrie te ondersteunen
Tijdens het project wordt een industriële adviesgroep geïnstalleerd om mee te helpen bepalen welke meetcampagnes en nieuwe technologieën aangekocht en uitgewerkt zullen worden. Via een iteratief proces zullen reeds vroeg (na 1 jaar) in het project industriële testcases uitgevoerd kunnen worden ter validatie van de onderzoeksinfrastructuur. Op zich nog beperkt qua functionaliteit, maar wel op een productie innovatie die door de industriële adviesgroep bij de start van het project als prioritair aanzien wordt (vb. verbeteren productdoorlooptijd of operator effectiviteit). Na 2 jaar zal de onderzoeksinfrastructuur volledig opgeleverd zijn en klaar voor validatie via twee uitgebreidere industriële testcases. Naast de meet- en testcampagnes (vb. visualisatie productstromen, operator effectiviteit) bij het bedrijf zelf, zullen ook verdergaande analyses (vb. uittesten van de impact van verschillende productieaansturingsmethodes via simulatie) uitgevoerd worden in de operations en operator experience centers bij de kennispartners. Daarna is alles beschikbaar voor KMO begeleidingen (o.m. opgestart binnen het digitaliseringsdossier DDT) en ondersteuning binnen parallelle onderzoeksactiviteiten die opgestart zijn door het projectconsortium binnen de onderzoekswerf Manufacturing Excellence 4.0.
Contributors
Researchers
/
Jonathan Maes, Research Manager Business & Organization
/
Cesar De Greve, Creative Technologist
/
Gert-Jan Wille, Cyber Security Research & SOC Manager
Want to know more about our team?
Visit the team page